Diş estetiği, dişlerinizin, ağzınızın ve gülüşünüzün görünümünü iyileştirmek için kullanılan ileri diş bakımı prosedürüdür. Genelde diş estetiği herkes için gerekli değildir. Aksine, insanlar gülümsemelerini ve güzelliklerini geliştirmek için bu prosedürü seçerler. Renksiz, aşınmış, lekeli, kırılmış, yontulmuş veya yanlış hizalanmış dişleriniz varsa, estetik diş hekimliği kullanarak sorunları giderebilir ve daha iyi bir gülüş elde edebilirsiniz. Örneğin, “gülüş tasarımı” bir veya daha fazla estetik diş hekimliği kullanarak gülüşünüzün görünümünü iyileştirebilir. Aşağıda gülüşünüzdeki estetiğe destekleyecek türler listelenmiştir.
- Dudak seviyesi
– Dişlerin boyutları
– Diş eti seviyesi
– Diş rengi
– Diş dizilimi
– Gülme hattı
– Gülüş pozisyonunda dudak ve dişlerin uyumu gibi faktörlerin tek tek ve birbirleri ile olan uyumu, estetik gülüş analizinin yapılmasında çok büyük önem taşır.
Gülüş tasarımında diş eti estetiği (pembe estetik) ve diş estetiği (beyaz estetik) ayrı ayrı değerlendirilir.Hasta muayenesinde belirlenen gereksinimler; profesyonel fotoğraf makineleriyle çekilen görüntüler, teşhis modelleri ve 3 boyutlu dijital diş hekimliği bilgisayar programları üzerinde planlanarak bir sıraya konulur.
Öncelikli olarak diş etlerinin sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır.Bu sebeple 6 ayda bir yapılması gereken diş eti tedavisi yapılır.Çünkü sağlıklı diş etleri pembe, portakal kabuğu görünümünde ve sıkı olmalıdır. Kanamalı, şişkin ve kırmızı yani enfeksiyonlu diş eti varlığında yapılan restorasyonlar sağlıklı olmayacaktır.Diş eti tedavisi mevcut diş etinin üzerindeki ve diş etinin altındaki diş taşlarının temizlenmesi ve dişlerin parlatılması işlemlerini içerir. (Detertraj-Küretaj-Polisaj)
Diş etinin sağlığına kavuştuğuna emin olduktan sonra ise gülme esnasında görünen diş eti miktarı ve simetrisi değerlendirilir.Eğer gülerken diş eti fazla görünüyorsa (gummysmile) ya da diş eti boyları birbirinden farklı ise, iyi bir estetik için yumuşak doku lazeri yardımıyla diş eti boyları kısaltılarak, dantela şeklinde işlenerek ve milimetrik olarak eşitlenir ve bu sayede simetrisi sağlanmış olunur. Bu işleme gingivektomi denilmektedir.Eğer kemik müdahalesi gerekiyor ise, sert doku lazeri veya piezoosteotomi cerrahi yardımıyla hem sert hem de yumuşak doku kombine olarak düzeltilip dişlerin estetiği aşamasına geçilebilir.